itt jársz: főoldal / építés / dioráma
utolsó frissítés:
Diorámám építésének dokumentálása

Miután megszületett a döntés, hogy nekem szükségem van egy honlapra, az első felmerülő kérdés az volt, hol fényképezzem a modelleket? A szakirodalmakat végigtanulmányozva a neten arra jutottam, hogy ezt igazán csak egy terepasztalon vagy egy diorámán lehet igényes módon megoldani. Mivel a terepasztalom elkészülte egyelőre csak a következő ötéves terv végére várható, így a dioráma mellett tettem le a voksomat.

A modellezési irányvonalam az Ep V-ös magyar vonatkozású és Magyarországra bejáró vonatainak mezsgyéjén halad, így adva volt a feladat. Egy kicsi, magyaros hangulatú, 2 vágányos állomást kell készíteni. Egyből az Auhagen Sellye makettje jutott eszembe, amit szerencsére a ModellKit-ben még sikerült megszereznem. Az első meglepetés akkor ért, mikor itthon kicsomagoltam az „apróságot”. Akárhogy nézegettem, valahogy kicsinek tűnt az épület. Statikus lévén egyből vonalzót ragadtam és méricskélni kezdtem. Az eredmény: ez bizony nem H0 méretarány! Valahol a TT és a H0 között mozogtak az értékek.

Így Sellyét elvetettem és újabb túrára indultam. A Modell&Hobby boltjában hosszas keresgélés után a Faller 110104 cikkszámú állomására esett a választás. Ezt kiegészítve pár fával, emberkével és a Vulcanmodell MÁV kerítésével már minden adott volt a munka megkezdéséhez.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Első lépésként a pince mélyéről előbányásztam egy 80x30 cm méretű, egykor polcnak szánt bútorlap darabot. Erre PalmaTex erős ragasztóval ráragasztottam 2 réteg parafát, így tűntetve el az állomásépület peronja és a terepszint közötti, a valóságban 35 cm-nek megfelelő ugrást.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Második lépésként elhelyezésre került a MÁV kerítés. A Vulcanmodell új terméke egész jó benyomást tett rám. Kedvező áron, egyszerű összeépíthetőséggel és egy kis koszolással nagyon élethűen visszaadja az eredeti „fílinget”. A kerítés által határolt részeket NOCH márkájú fűmaggal szórtam be. A végeredmény egy frissen locsolt és nyírt, tökéletesen sík angol golfpályára emlékeztet. Ötletem nem volt arra, hogy ezt hogyan lehetne kicsit gazosítani és kiégett jellegűvé tenni, így egyenlőre meghagytam ilyennek. Szóval ezen a téren még van mit fejlődni :-)


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Harmadik lépés a peron elkészítése volt. Ez már nagyobb fejtörést okozott. A boltokban kapható peronok valahogy nem igazán keltettek magyar hatást. Aztán a soproni pályaudvaron készített fotóimat böngészve beugrott a nagy ötlet. Ott a vasbeton támfal elemek között 3 színű Viacolor-ból rakták ki a peront. Kimentem a kertbe, lemértem egy Viacolor pontos méretét, majd a gépen méretarányosan megrajzoltam. Kinyomtattam fotópapírra és már csak fel kellett ragasztani a parafára.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Negyedik lépés az ágyazat készítése és a vágányok környezetében a gyöngykavics elhelyezése volt. Próbálkoztam az Indóház 2005. októberi számában leírt módszerrel, hogy az előre elhelyezett ágyazatot végiglocsolom ragasztóval, de sajnos a peront már véglegesen elhelyeztem és a lecsorgó ragasztólét a fotópapír, felszívta, a festék pedig elmosódott. Így ezt a megoldást el kellett vetnem. Maradt Paksinuti módszere, melyet kis gyakorlás után egész jól sikerült alkalmazni.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

A vágányok közötti részen gyöngykavics utánzatot terítettem el. Ez a gyerkőcök homokozójából kitermelt és jól átszitált 0/1-es homokból készült. Szerintem egész jó benyomást kelt.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Íme a kész peron az ágyazatos vágányokkal.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Itt pedig már az állomás épület is finisel.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Így már kezdett egész pofásan kinézni az állomás, csak túlságosan „steril” jellege volt. Hát igen, az antikolás nagyon hiányzott. Ettől tartottam a legjobban és az erre irányuló próbálkozások nem jártak túl nagy sikerrel.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Vívódásomnak Vika barátom (a Zügynök Úr) vetett véget - aki ugyebár nem ismer lehetetlent a modellezésben – egy speciális por segítségével. A por működési elvét és márkáját nem ismerem, de a púderhez hasonló állagú, ecsettel felvihető és több színben létező termék. Egyetlen hátránya, hogy szinte mindenen megtapad, amire rákerül és onnan eltávolítani már nem lehet. Szóval óvatosan kell vele bánni. Íme végeredmény, a kész dioráma:


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Ekkor már csak egy apróság volt hátra, amiről gyorsan kiderült, hogy nem is olyan apróság. A háttér. Próbálkoztam fehér fallal, nem fehér fallal, terméskő fallal, virágokkal, de egyik sem jött be.


a galéria megnyitásához kattints a képre!

Aztán nekiálltam az itthoni fényképarchívumokat böngészni. Gondoltam onnan kiollózok egy darabot, kinyomtatom és felragasztom egy deszkára. Az ötlet jó volt, a választott téma viszont megosztotta a T. Nagyérdeműt. Döntse el mindenki milyen lett! (nekem tetszett)


a galéria megnyitásához kattints a képre!


Végül engedtem a többség akaratának és új hátteret választottam. Az eredmény az alábbi galériában tekinthető meg.

mrtms.hu - ilyen kicsi a világ © 2007 - jogi közlemény
best on: 1024*768 | 24 bit | FF3+